Tidslinje Bewag (Berlin)
1884
Deutsche Edison-Gesellschaft satsar 3 miljoner tyska mark på att bilda aktiebolaget “Städtische Elektricitäts-Werke”. Syftet är kommersiell användning av el för belysning och kraftöverföring i staden Berlin. Det blir starten på Berliner Elektricitätswerke (Bewag).
1885
Den 15 augusti tas det första offentliga kraftverket i Tyskland i bruk. Det ligger på Markgrafenstrasse 44 och har en kapacitet på 540 kW.
1886
Rahtenau köper aktier i Städtische Elektricitäts-Werke och räddar det på så vis ur den första krisen. Kapaciteten byggs ut trots allt. I mars börjar ett andra kraftverk drivas på Mauerstrasse (285 kW).
1887
I november förbands de båda kraftverken i Berlin och det första elnätet skapades.
Deutsche Edison Gesellschaft blev Allgemeine Elektricitäts-Gesellschaft, AEG. Företaget övertog ledningen av Städtische Elektrizitäts-Werke, som sedan döptes om till “Berliner Elektricitäts-Werke”.
1923
Företaget omvandlas till ett kommunalt aktiebolag med namnet “Berliner Städtische Elektrizitätswerke Aktiengesellschaft” (Bewag).
1931
“Berliner Kraft- und Licht-Aktiengesellschaft” (BKL) bildas för att förvärva Städtische Elektrizitätswerke.
1932
Berliner Kraft- und Licht-Aktiengesellschaft börsnoteras.
1948
Bewag delas under ledning av den sovjetiska kommendanturen. West Bewag flyttar till Shell-Haus i Tiergarten. Ost-Bewag förs in i företagsregistret i öst.
1952
Elnätet som dittills förbundit Öst- och Västberlin delas. Västberlin blir en avskuren ö sett till elförsörjningen.
1978/79
Ost-Bewag omvandlas till “VEB Energieversorgung Berlin”, senare “VEB Energiekombinat Berlin” (EKB).
1990
“Energieversorgung Berlin AG” (EBAG) bildas som efterföljare till EKB. Bewag tar över verksamheten.
1991
Bewag förvärvar samtliga aktier i EBAG.
1992
En nödförbindelse på 110 kV mellan Öst- och Västberln tas i bruk. Treuhandanstalt godkänner Bewags ersättningskrav på EBAG.
1994
Fusion mellan EBAG och Bewag. Den isolerade verksamheten upphör genom anslutning till VEAG:s nätverk på 380 kV.
1996
EVB inlemmas i moderbolaget Bewag. Huvudkontoret flyttar till Puschkinallee. Bewag försörjer återigen hela Berlin med el.
1997
Bewag privatiseras genom att senatens aktier säljs till Southern Energy (sedermera Mirant) och senare E.on AG.
1998
Berliner Kraft- und Licht (Bewag)-Aktiengesellschaft byter namn till Bewag Aktiengesellschaft.
2001
E.on säljer sina Bewag-aktier till Vattenfall-dotterbolaget HEW. Mirant, HEW och Vattenfall startar Neue Kraft, där även Bewag medverkar. Mirant lämnar samarbetet och säljer sina Bewag-aktier till Vattenfall.
2002
Neue Kraft, som består av HEW, VEAG och Laubag, byter namn till Vattenfall Europe AG. Arbetet med att inlemma Bewag i koncernen Vattenfall Europe tar sin början.
2003
Outsourcing av Bewags verksamhet till Bewag Op. AG & Co. KG, fusion mellan Bewag och Vattenfall Europe, Bewag AG & Co. KG tas upp i handelsregistret.
2004
Tillsättning av en gemensam styrelse för företagen Bewag och HEW, båda med medbestämmandeorgan.
2005
Bewag blir Vattenfall Europe Berlin AG.
2007
Vattenfall förlorar cirka 250 000 kunder i Berlin och Hamburg. Det beror på kundernas ökade benägenhet att byta elleverantör, förtroendekrisen för Vattenfall till följd av de uppmärksammade prishöjningarna från Vattenfall samt driftstoppen i kärnkraftverken Krümmel och Brunsbüttel. Förlusten innebär att Vattenfalls marknadsandel minskar från cirka 85 % i Berlin och 90 % i Hamburg till 79 % respektive 83 %.
2008
Vattenfall deltar tillsammans med BMW i ett projekt med elbilar i Berlin. Där står Vattenfall för elen i form av ett nät av elstationer.
2010
Vattenfall säljer sitt dotterföretag 50Hertz Transmission GmbH, som äger och driver Vattenfalls tyska stamnät, till den belgiska transmissionssystemoperatören Elia och australiensiska IFM (Industry Funds Management).
2016
Vattenfall fasar ut koldriften i kraftverket i Berlin.
2017
Vattenfall investerar 325 miljoner euro i ett nytt kombinerat kraftvärmeverk i Berlin.