Där erfarenhet och nytänkande möts

En har just avslutat en lång karriär och en är precis i starten på sin. När två medarbetare ur olika generationer möts handlar mycket av samtalet om Vattenfalls kultur och vikten av att våga testa nytt.

De har aldrig träffats tidigare och på ytan ser Signe Rosenblad, 26, och Lars ”Joel” Joelsson, 70, inte ut att ha mycket gemensamt. Men så fort de börjar prata så förstår man att det finns flera saker som knyter dem samman: det genuina intresset för energiområdet och ett driv som får saker att hända. Båda följer dessutom en familjetradition då de är tredje generationens ”Vattenfallare”.

Lars ”Joel” Joelsson och Signe Rosenblad – Vattenfall-medarbetare ur olika generationer

– Min farmor gick bort när jag var ganska liten, men hon jobbade här. Hon var ekonomiutbildad och arbetade med upphandlingar av bränsle. Min pappa arbetar också här och han har alltid pratat så passionerat om energibranschen och om Vattenfall som arbetsgivare. Det är klart att det gjort avtryck, berättar Signe Rosenblad.

Hon är utbildad civilingenjör inom energi och miljö och går sedan september 2023 det tvååriga traineeprogrammet på Vattenfall. Som trainee är hon placerad centralt på företaget men roterar mellan olika avdelningar, allt för att lära sig så mycket som möjligt om organisationen. Tanken är sedan att hon ska påbörja en tjänst som miljöanalytiker inom området vattenkraft.

Lars Joelsson, som kallas Joel av alla, hade fram till maj 2024 en tjänst som executive senior advisor. Även han har till viss del familjen att tacka för att han hamnade på Vattenfall där såväl hans farfar som pappa och farbror arbetat.

– Farsan jobbade 51 år och hans bror 50 år så jag är ju uppväxt med Vattenfall och alltid hört bra saker om företaget.

Lars "Joel" Joelsson

Han började läsa teknisk fysik, men bytte sedan till elektroteknik på Chalmers i Göteborg. Efter examen fick han en tjänst på Statens Vattenfallsverk i Stockholm. Han var dock inte säker på att det var helt rätt och slutade efter sju månader för att i stället gå till ABB. Efter några månader där ångrade han sig och kom tillbaka. Och sedan blev han kvar. Under sina närmare 46 år på Vattenfall, och i en mängd olika positioner, har han upplevt en hel del förändringar – både större skiften gällande energiproduktionen och mindre förändringar i sättet att jobba.

– När jag började var mycket annorlunda mot nu. Vi hade stämpelur och ingen flextid. Det var striktare, chefen hade alltid slips och man fick inte gå i kortbyxor i kontrollrummet, minns han.

Vattenfallandan

Signe berättar att hennes start på företaget har präglats av öppenhet och en generös inställning från kollegorna.

– Jag kände mig ganska hemma redan från början eftersom jag både sommarjobbat och gjort mitt examensarbete här tidigare. Men jag kommer ihåg första dagen väldigt väl. Det var ju ändå en ny våning och nya människor. Jag fick en kram av min chef och då kände jag att ”det här kommer att bli bra”.

Joel poängterar att just bemötandet från chefen är något av en nyckel för att få personalen så lojal som Vattenfall lyckats med.  

–  Jag har haft jättebra chefer, extremt bra chefer. Och jag har inte bara haft en eller två – jag har haft 16 stycken under åren, säger han.

Signe Rosenblad

Den familjära känslan på arbetsplatsen är något som båda återkommer till. När Vattenfall bildades 1909 var det ett statligt affärsverk med uppdrag att producera vattenkraft. Idag är företaget bolagiserat och en internationell energikoncern med 21 000 anställda där möjligheterna att förflytta sig inom företaget är stora. Trots detta har man lyckats behålla en viss kultur, en ”Vattenfallanda”, som sitter i väggarna och som gör det lätt att samarbeta. Både Joel och Signe tror att det kan ha att göra med att det handlar om en samhällsviktig verksamhet. De som arbetar på företaget känner att de gör något meningsfullt, något som har stor betydelse för många människor men som ofta ses som självklart. El och värme ska bara finnas där.

– Jag tror att det är väldigt motiverande och inspirerande att få känna att man bidrar till någonting som är bra och som behövs. Jag tycker det är superroligt att få åka ut på sajtbesök då man verkligen förstår vad det är vi gör och vad det betyder för samhället, säger Signe. 

– Man måste samarbeta för att det ska lysa. Det går inte att hålla på och tjafsa och motarbeta varandra. Vi har produktion, vi har nät, vi har marknad. Men det är ju bara en uppdelning vi gjorde efter 1996. Det är egentligen bara ett system alltihop, så alla måste samarbeta inom alla delar för att det ska fungera. Och det är extremt värdefullt, säger Joel. 

Han pekar också på stoltheten många som jobbat länge känner över allt det som Vattenfall presterat genom åren. Inte minst när de varit tidigt ute inom olika områden.

– Vi har varit en viktig part när det gäller flera innovativa lösningar, till exempel utvecklingen av trepunktsbältet, luftvärmepumpar, vindkraft och nu senast Hybrit som ska ta fram fossilfritt stål.

Signe och Joel i glatt samspråk

Råd till nya medarbetare

Vattenfall står ännu en gång inför stora förändringar. Nu handlar det om en expansionsfas för att lyckas med en omställning till fossilfritt, och för att nå nettonollutsläpp 2040. För Joel innebär detta något bitterljuvt när han som 70-åring nu går i pension.

– Det känns tråkigt att inte få vara med i hela den förändringen. Jag har ju varit med och jobbat för detta, men nu får nya krafter ta över. 

Hans råd till Signe och andra som ska genomdriva detta, och sedan fortsätta förvalta Vattenfalls arv, är enkla:

– Stagnera inte utan fortsätt våga fråga och förflytta dig inom företaget. Och bli inte orolig om karriären inte drar i gång precis som du tänkt, utan fortsätt bara jobba på. Gör du ett bra jobb så kommer det att uppmärksammas.

Signe är inne på samma linje när hon tänker efter vilka råd hon skulle ge andra unga som kanske är intresserade av en framtid på Vattenfall:

– Börja till exempel med att söka sommarjobb, men var inte passiv. Ring och visa att du verkligen är intresserad, ställ frågor!

När Joel nu försöker sammanfatta sina år på företaget berättar han att även om det inte alltid har varit lätt så tycker han att det alltid varit roligt att gå till jobbet. Och den viktigaste lärdomen han dragit är lika självklar som genialisk.

– Om man hela tiden försöker göra gott för kunderna och för samhället så blir det i slutändan också bra för Vattenfall.

Text: Sara Johansson  
Foto: John Guthed

Är du också intresserad av en fossilfri karriär på Vattenfall?

Se även

Øystein Løseth, Lars G Josefsson, Anna Borg och Magnus Hall utanför Vattenfalls huvudkontor i Solna

Fyra generationer vd:ar möts

Den 31 mars 2022 blev en märkesdag i Vattenfalls historia. För första gången träffades fyra koncernchefer samtidigt för att tala om sina erfarenheter från tiden som Vattenfalls högsta chef l...

Läs hela artikeln
Magnus Hall

Att hitta vårt syfte

Magnus Hall ledde företaget under en tid när klimatfrågan klättrade både på den politiska agendan och som fråga som oroade allmänheten.

Läs hela artikeln
Karin Lepasoon

Fyra ord som förändrade företaget

Under perioden 2016–2020 och 2021–2022 arbetade Karin Lepasoon som kommunikationsdirektör på Vattenfall och var drivande i att formulera företagets syfte.

Läs hela artikeln