Fyra generationer vd:ar möts

Den 31 mars 2022 blev en märkesdag i Vattenfalls historia. För första gången träffades fyra koncernchefer samtidigt för att tala om sina erfarenheter från tiden som Vattenfalls högsta chef liksom energibranschen förr och nu.

Øystein Løseth, Lars G Josefsson, Anna Borg och Magnus Hall utanför Vattenfalls huvudkontor i Solna

Det var Anna Borg som bjudit in sina företrädare till lunchträffen som av pandemiskäl hade fått skjutas upp, men nu alltså till slut blev av.

– Bakgrunden är att jag tänkte att det skulle vara fantastiskt att få samla alla mina företrädare samtidigt. Det är ju en del av Vattenfalls historia och vi delar alla perspektivet det innebär att vara koncernchef för Vattenfall under olika perioder. Jag är bara ledsen att Carl-Erik Nyqvist inte kunde komma den här gången, säger hon.

Carl-Erik Nyqvist som var Vattenfalls vd fram till år 2000 lämnade återbud till lunchen av hälsoskäl.

Fyra vd:ar runt lunchbordet

De fyra Vattenfallcheferna samtalade över en lunch på huvudkontoret i Solna.

Under den två timmar långa lunchträffen som skedde i styrelseavdelningen på plan 11 i kontoret i Arenastaden med bland annat röding på menyn, avhandlades minnen och händelser från de senaste 20 åren med Vattenfall. De fyra koncerncheferna hann också diskutera dagens situation på energimarknaden.

– Mina lunchgäster är ju en fantastisk källa till kunskap och vi hade mycket intressanta samtal. Mötet uppfyllde mina förväntningar mer än väl och tiden gick alldeles för snabbt, konstaterar Anna Borg.

Lars G Josefsson,  Øystein Løseth och Magnus Hall

För Lars G Josefsson var det första gången han besökte kontoret i Solna som stod färdigt efter att han hade slutat. Øystein Løseth och Magnus Hall var bägge glada att få återse lokalerna.

Lars G Josefsson

Koncernchef mellan 2000 och 2010. Förutom flera styrelseuppdrag har han startat och driver solenergibolaget Watts2You.

Hur ser du på Vattenfall av idag?
– Energi har aldrig varit viktigare än nu. Energifrågorna har fått allt större betydelse och är nu verkligen i centrum för allas medvetande. Vattenfall har en stor och viktig uppgift här, men det kommer att behövas enorma investeringar.

När du ser på din tid som koncernchef, vad saknar du?
– Vattenfall är ett stort och kraftfullt företag och när man sitter i toppen finns stora möjligheter. Förmågan att förverkliga sina visioner är stor, och det finns inte så många positioner i som ger den förmågan. Det lilla bolag jag idag driver finns så att säga i andra änden av skalan.

Vad saknar du inte?
– Jag saknar inte att ha mina dagar uppbokade med möten i varje halvtimma och att inte ha kontroll över min egen tid. Som koncernchef för Vattenfall vill alla ha ständig tillgång till dig och man måste alltid vara till förfogande.

Øystein Løseth

Koncernchef mellan 2010 och 2014. Idag har han flera styrelseuppdrag i Norge.

Hur var det att träffa de andra?
– Det var väldigt kul. Den här lunchen var ett fint initiativ, som jag verkligen vill tacka Anna Borg för.

Hur ser du på Vattenfall i dag?
– Jag tycker Vattenfall går i helt rätt riktning. Företaget har positionerat sig på ett väldigt bra sätt, med vindkraft, vattenkraft och kärnkraft för att minska koldioxidutsläppen. Jag tror man kommer tjäna på det framöver och få ännu fler möjligheter att investera i den fossilfria utvecklingen. Vattenfall är verkligen med på det gröna skiftet.

Vad saknar du mest från din tid som Vattenfall-vd?
– Jag ser lite på att vara chef som att vara med i en stafett, man får pinnen från den före en och sen ska man lämna över den och helst ha gjort en bra etapp. Sen är det över. Man går inte runt och saknar något med arbetet efteråt. Det har varit otroligt ärofyllt att vara vd för Vattenfall, men det är inte arbetet jag saknar, utan medarbetarna. Att få träffa kollegor i Berlin eller Luleå eller någon annanstans, det är vad jag kommer ihåg. Att vara en del av teamet.

Magnus Hall

Koncernchef mellan 2014 och 2020. Idag arbetar han med flera styrelseuppdrag.

Hur var det att träffa de andra?
– Jättekul. Det var otroligt intressant att höra vilka frågor som var viktiga under respektive period och hur de andra upplevde sin tid som vd. Det gav en helhetsbild och det gjorde att när man slog ihop hela den tidsrymd som vi har varit ansvariga för Vattenfall faktiskt inte kände så lång.

Hur ser du på Vattenfall i dag?
– Det känns som Vattenfall är på väg åt det håll som vi ville redan under min tid, mot ett ”fossil free living within one generation”. Vi håller på det stenhårt, gör saker i den riktningen och kommunicerar det också. Det känns väldigt bra. En annan sak som jag tycker om med Vattenfall nu är att Anna Borg syns mycket och att Vattenfall därmed kan spela en viktig roll både i den europeiska och globala debatten kring energifrågor. Jag blir otroligt stolt när jag ser det.

Vad saknar du mest från din tid på Vattenfall?
– Det är mest känslan av att komma till kontoret och få träffa alla människor. Jag hade en fantastisk tid på Vattenfall och kollegorna är saknade.

Se även

Lars ”Joel” Joelsson och Signe Rosenblad – Vattenfall-medarbetare ur olika generationer

Där erfarenhet och nytänkande möts

En har just avslutat en lång karriär och en är precis i starten på sin. När två medarbetare ur olika generationer möts handlar mycket av samtalet om Vattenfalls kultur och vikten av att våga...

Läs hela artikeln
Magnus Hall

Att hitta vårt syfte

Magnus Hall ledde företaget under en tid när klimatfrågan klättrade både på den politiska agendan och som fråga som oroade allmänheten.

Läs hela artikeln
Karin Lepasoon

Fyra ord som förändrade företaget

Under perioden 2016–2020 och 2021–2022 arbetade Karin Lepasoon som kommunikationsdirektör på Vattenfall och var drivande i att formulera företagets syfte.

Läs hela artikeln