
Elektriciteten innebar en revolution för samhället. Först för industrin i slutet av 1800-talet, sedan för hemmen och landsbygden. I Sverige blev revolutionen möjlig tack vare vattenkraften.
Under första hälften av 1900-talet byggde Vattenfall en rad storslagna vattenkraftverk. När vattenkraften byggts ut krävdes det nya energikällor för att tillgodose behovet av el.
I elektricitetens barndom rådde hård konkurrens kring uppbyggnaden av elnäten. Efter en period av samarbete kom nya regler om konkurrens på elmarknaden.
Vattenfall har allt sedan grundandet sökt ny kunskap till utveckling och förnyelse. Ibland genom resor och samarbeten. Andra gånger genom att lösa problem på ett oväntat sätt.
Elens betydelse för samhällets utveckling överskuggade länge nackdelarna med utbyggnaden av vattenkraften. Men tiderna förändrades, och Vattenfalls verksamhet hamnade i skottgluggen.
När Vattenfall bildades 1909 var det en udda företeelse. Ett statligt verk som skulle drivas som ett affärsdrivande verk. I och med finanskrisen i början av 1990-talet bolagiserades Vattenfall.
En stagnerande elefterfrågan, Berlinmurens fall och EU:s krav på en fri elmarknad låg till grund för ett nytt Vattenfall. Ett bolag som verkade på en internationell marknad.